İLETİŞİME GEÇ

Zeytinyağının Tadı Neden Acı Olur?

 

Zeytinyağı satın alırken merak edilen konulardan biri olan zeytinyağı neden acı olur sorusunun cevabı içeriğindeki “oleuropein” bileşeninde gizli…

Zeytin yaprağını ısırdığınızdaki acı tat ile zeytinin kendine has acı tadı doğal yapısında bulunan oleuropein adı verilen bileşenden kaynaklıdır. Oldukça sağlıklı olan bu bileşen aynı şekilde zeytinyağının sahip olduğu karakteristik acı tadın da kaynağıdır. Hakiki zeytinyağının kendine has bir acılığı vardır. Bu acılık zeytinyağının iyi ya da kötü olduğu anlamına gelmez. Gırtlakta bıraktığı acımsı tat yanma hissiyle birlikte keyifli bir lezzet sunar. Öte yandan zeytinyağında ağır, rahatsız edici bir tat ve koku ise oksitlenmeye işaret eder.

Zeytinyağının acılık nedenlerini kısaca şu şekilde sıralayabiliriz:

İlk olarak acılık zeytinyağının iyi korunmuş olduğu anlamına gelir. Hakiki bir zeytinyağının su gibi olması beklenemez. Acılık beklenen ve istenen bir durumdur. Zeytinyağı severler kendi damak zevklerine uygun acılık oranına göre zeytinyağı türünü belirlerler. Damakta bıraktığı hoş tat hususi olarak tercih edilir. İçildiğinde öksürtecek kadar keskin olan bu tat zeytinyağının tazeliğini ortaya koyar.

İkinci neden ise zeytinyağının bir takım iç ya da dış etmenlerinden kaynaklı olarak oksitlenmesidir. Havayla temas ettiğinde yapısındaki klorofil nedeniyle oksidasyona uğrayan zeytinyağının tadı ekşiyip bozulmaya başlayacaktır. Karakteristik yapısı değişen, bozulan zeytinyağı aynı zamanda ağır bir kokuya sahip olacaktır. Bu koku bozulan zeytinyağını ayırt etmenin en kolay yoludur. Zeytinyağının kapağının kapalı olmaması, hava alması durumunda ise oksidasyon kaçınılmazdır. Aynı şekilde ışık ile temas eden zeytinyağı da kısa zaman içerisinde oksitlenecektir. Zeytinyağının içeriğindeki en sağlıklı maddelerden olan oleuropein bileşeninin de kaybedilmesi anlamına gelir.

Bu iki acılaşma arasındaki fark oldukça barizdir. İçtiğinizde gırtlağınızda hoş bir acılık bırakmayan zeytinyağı yukarda sıraladığımız oksitlenme nedenlerine maruz kalmış ve bozulmuştur. Satın aldığınız zeytinyağını ağzı sıkıca kapatılmış şekilde, doğrudan ışık görmeyen, koyu renkli şişelerde nem olmayan karanlık bir ortamda muhafaza etmeniz durumunda oksitlenme ihtimali minimuma inecektir. Zeytinyağını nasıl muhafaza edeceğinize

DİĞER BLOG YAZILARI

Verde
Zeytinyağı; sadece zeytin ağacı, Olea Europaea L. meyvelerinden elde edilen yağlardır. Zeytin Ağa
Verde
Medicana Bahçelievler Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Murat Gençbay , zeytinyağ
Verde
Tanrının insanlara verdiği en değerli hediyelerden olan zeytinyağını insanlar, kadim zamandan bu yan
Verde
Natürel Sızma ve Natürel Birinci Zeytinyağlarında duyusal değerlendirme; Türk Gıda Ko
Verde
İşte pirina yağı hakkında bilmeniz gereken temel bilgiler ve diğer her şey. Nedir Pirina Yağı?
Verde
  Zeytinyağı hasat döneminde olduğu kadar tüketim sürecinde de bir takım ince
Verde
  Zeytinyağı satın alırken merak edilen konulardan biri olan zeytinyağı neden acı olur sorus
Verde
Sabah aç karnına zeytinyağı içmenin en kıymetli tesirlerinden birisi de kilo verdirici
Verde
Yemeklerinizde kullandığınız yağlar sandığınız kadar masum değil! Karaciğer yağlanmasına en büy
Verde
Zeytinyağı, insan vücudunun hemen hemen her bölümünde farklı faydalar sağlamakta
Verde
Dünyanın en iyi üniversiteleri arasında yer alan Harvard, zeytinyağı tüketmenin kanse
Verde